Saturday, 22 October 2011

Ikang Singgang

Selamak hujung minggu lake *selamat berhujung minggu semue*

Jangan tak tau saya memang pandai cakap Terengganu sampai orang selalu ingat saya asal Terengganu (perlukah saya cakap macam tu?macam meminta dihumban ke dalam tong sahaja)

Okay, jadi disebabkan orang sentiasa ingat saya ni orang Ganung(Terengganu), saya nak kongsi se(satu) resepi yang memang femeh (famous) kat ganu nung (Terengganu sane)

Hahahaha tipu je!(erk macam la lawak sgt) Bukan sebab orang ingat saya orang Terengganu la..sebabnya ialah...



Kecur air liur tengok resepi ni kat try masak :( Resepi ni mak kawan saya, Asyrani yang ajar..pastu tips masak biar lama-lama tu pulak mak saya bagitau sebab kawan dia kat Terengganu dulu bagitau..Terima kasih semue! :DDD


Ikang Singgang

-Ikan kembung @ apa2 ikan
-2 biji lada merah (ikut tahap ketahanan kepedasan)
-satu inci lengkuas dititik
-seulas bawang putih dititik
-garam
-air

Cara-cara
1. Basuh ikan. Potong dua.
2. Masukkan lada merah+lengkuas+garam ke dalam air.
3. Tunggu mendidih
4. Masukkan ikan
5. Tunggu lada tenggelam
6. Tunggu lebih kurang 15 minit lagi
7. Angkat dan hidangkan.

Mudah kan? haaamboi banyak cantik muka hang! Hang tau dak nak tunggu ayak tu mendidih berapa lama???nak tunggu lada tu tenggelam lagi..

Dari segi bahan memang mudah tapi nak tunggu dia masak tu memang hu-mak-ai boleh siap cat rumah dulu! *dan dan tu la nak cat rumah*

Tapi saya jamin ikang singgang ganung ni sedak! Prinsip yang wajib harus kita pegang waktu buat ikan singgang ni ialah makin lama masak, makin sedap! Tapi jangan la masak sampai kering air nye ye ><"

P/s: rindu nak kerja kat Tutti Frutti Seri Bangi!*TF originalll*

6 comments:

Hazwan Arif said...

lada merah? kene letok ke?

eencyweency said...

Nk wi pedas mok kwn aku tu ajo..pahtu tok secubit serbuk kunyit kalu nk wi ade warne.tp aku xtok.bakpe?xyoh tok ea beno?

Anonymous said...

dop wahi singgang....lalalala~

-bila-

AsHiDa said...

bestnye...ikan singgang one of my fave :)

fAtrinA said...

Pandai dia ckp ganu :)
Best kang ikang singgang cicoh budu haha
Salam kenal:)

eencyweency said...

bila: mu mmg!
kak ashida: tu la kan kak..sy yg bkn org tganu pn ske :)))
fatrina: hi! yup2!pastu ble ckp psl budu terigt nasi kerabu..adehh..keep in touch :)