Tuesday 19 July 2016

Masak Sambal Ayam Simple

Suami akak suka bebeno ayam sambal. Tapi dia tak suka yang taruk segala serai daun limau. Dia suka yang pedas pedas manis sikit (bukan manis sangat ye).

The thing about masak sambal is that, bahannya ghope itu aje tapi kenapa mak cik senah buat sedap mak cik leha buat so so jek. Bila tanya resepi pakai cili kering jugak pakai bawang jugak.

Jawapannya, jeng jeng jeng...sebab masak sambal ni bahan-bahan je simple memang ada sokmo kat dapur tu tapi tekniknya bagi akak langsung tak simple! (Tapi bagi nama simple) dan teknik ni lah yang menentukan tahap kesedapan sambal uolls.

Malas nak cerita panjang jom bedah siasat resepi.

Masak Sambal Ayam

4 ketul ayam dibasuh
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak

15-20 tangkai cili kering dibuang biji, dibasuh, direbus & ditumbuk/blend
1/4 cawan air
3 ulas bawang putih ditumbuk/blend
2 ulas bawang merah ditumbuk/blend
1 sudu kecil gula merah (akak guna gula anau)
Garam

Cara-cara:
1. Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak. Ketepikan.
2. Dalam non-stick pan yang lain, ambil sesenduk minyak gorengan ayam tadi dan tuang ke dalam pan (hati-hati kalau masih panas).
3. Apabila minyak telah panas (api sederhana), masukkan cili kering dan kacau selalu untuk mengelakkan hangit.
4. Bila terbit minyak, bau cili pun kurang, masukkan air sedikit dan kacau sehingga terbit minyak lagi.
5. Masukkan bebawang dan gaul sehingga hilang bau (nak pastikan bawang tadi masak).
6. Masukkan gula & garam secukup rasa.
7. Masukkan ayam goreng. Gaul mesra.
8. Siap dimakan dengan nasi panas & kicap tamin (kata suami).

No comments: